

Wat is er leuker dan al op heel jonge leeftijd kunnen communiceren met je kind?
Rond de leeftijd van zes maanden hebben baby’s al behoeften om zich te uiten, terwijl de eerste woorden vaak pas rond een jaar komen. Het inzetten van baby- en kindergebaren biedt de mogelijkheid om op zeer jonge leeftijd de communicatie en interactie tussen ouder/verzorger op gang te brengen.
Baby- en kindergebaren worden niet gebruikt ter vervanging van de gesproken taal, maar juist als ondersteuning van de gesproken taal. Je blijft dus gewoon praten met het kind, zoals je dat altijd doet, maar ondersteunt het belangrijkste woord uit een zin met een gebaar. Je kunt het maken van een gebaar een beetje vergelijken met een afbeelding. Wanneer een kind een afbeelding ziet en daarbij een woord hoort, zal hij het woord sneller bergijpen en gaan gebruiken dan wanneer hij het woord alleen hoort. Hierdoor leert het kind de omgeving sneller begrijpen en kan hij zich eerder uiten. Zo onstaat wederzijdse communicatie tussen het kind en de ouder/verzorger. Dit zorgt voor een positieve band. Als de gebaren consequent aangeboden worden, zal het kind de gebaren snel leren herkennen en gebruiken als hij hier aan toe is. Uiteindelijk zal het gebaar langzaamaan plaats maken voor het gesproken woord. De gebaren komen uit de Nederlandse gebarentaal, waardoor ze universeel zijn in Nederland.ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Door het gebruik van gebaren kun je het kind beter duidelijk maken wat je van hem verwacht of bijvoorbeeld uitleggen waarom iets niet mag. Ook kan het kind geleerde gebaren zelf inzetten om gevoelens of behoeften te uiten als dit nog niet met woorden lukt. Huilen of boos worden is dan niet meer de enige manier om iets duidelijk te maken. Het levert minder frustratie op en geeft veel rust voor zowel het kind als de ouder/verzorger. Het zelfbeeld van het kind versterkt door het gebruik van ondersteunende gebaren . Je kind begrijpt de omgeving sneller en kan zich door het gebruik van gebaren sneller duidelijk maken aan de omgeving. Het kind krijgt continu bevestiging van de omgeving dat hij begrepen wordt. Daarnaast wordt het taalontwikkelingsproces veel eerder op gang gebracht dan wanneer je geen gebaren gebruikt. Er is al op zeer jonge leeftijd veel aandacht voor de taal, omdat je heel bewust bezig bent met het consequent en herhaaldelijk aanbieden van (zelfgekozen) gebaren. Hierdoor heeft het kind snel een grotere passieve woordenschat (begrijpen van woorden) en kan hij/zij zich al ruim voor het 1e jaar uiten (actieve woordenschat), terwijl normaal gesproken het 1e woordje rond een jaar komt.
Je kunt al op heel jonge leeftijd gebaren aan je baby aanbieden. De grove motoriek is vanaf zes maanden vaak al voldoende ontwikkeld om zelf gebaren te kunnen maken. Dit in tegenstelling tot de fijne motoriek die nodig is voor het vormen van woorden. Ook kunnen de meeste baby’s rond zes maanden hun aandacht goed sturen en vasthouden en woorden die hij hoort koppelen aan wat hij ziet.
Echter is het nooit te laat om te starten met het inzetten van ondersteunende gebarenen en kan er op elke leeftijd gestart worden. Als je peuter/kleuter al (veel) woorden kent, maar moeite heeft met de uitspraak van woorden, kun je gebaren gebruiken om ervoor te zorgen dat hij zich toch begrepen voelt. Daarnaast draagt het ook op latere leeftijd bij aan het uitbreiden van de woordenschat
Als je start met het gebruik van baby- en kindergebaren zal het kind in eerste instantie alleen kijken naar wat je doet. Wanneer je de gebaren consequent aan blijft bieden en koppelt aan een handeling zul je merken dat het kind de gebaren leert begrijpen en in gaat zetten.
Waarschijnlijk vraag je je af of het kind nog wel leert praten, als hij geleerd heeft om gebaren te gebruiken om te communiceren. Uit onderzoek is gebleken dat kinden die ondersteunende gebaren hebben geleerd juist beter en eerder praten en een grotere woordenschat hebben. Op het moment dat je kind goed kan praten, zullen de gebaren langzaamaan verdwijnen.